Help, een blije

Je kent ze vast wel. Van die enthousiastelingen die in het middelpunt van de belangstelling willen staan. Ze trekken de aandacht naar zich toe en willen overal bij zijn en van op de hoogte zijn. “De Blije”. In termen van DiSC hebben deze mensen het pure I – gedragspatroon. Sterke punten zijn hun communicatieve vaardigheden, creativiteit, overtuigingskracht, optimisme en hun kracht om harmonische relaties op te bouwen. Ze zijn extravert en willen hun omgeving graag beïnvloeden. De I staat dan ook voor Invloed en Inspirerend. Voor mensen met een meer Introvert gedragspatroon kunnen ze ook wel wat druk, ondoordacht en chaotisch zijn. Ook zijn ze meestal niet heel zorgvuldig en geen goede timemanagers.

Hoe om te gaan met “de Blije”?
De sleutel tot motivatie van de I is erkenning en waardering. Het is de smeerolie bij alles wat ze doen. Geef ze dus gelegenheid om te ‘shinen’, zorg dat er gelachen kan worden (Humor=key) en geef ze podium. De I heeft ideeën genoeg maar kan wel wat steun gebruiken, daar waar het gaat om planning en dingen afmaken. De I vindt het fijn als de sfeer informeel is. Ze zijn sowieso erg gevoelig voor sfeer. Geef de I de informatie die nodig is, maar niet te veel want de I duikt overal in. Tot slot: geef de I het gevoel dat hij nodig is.

We kennen vier gedragspatronen, D (dominant-directief), I (inspirerend-Invloed), S (stabiel –sociaal) en C (consciëntieus-correct). Nu is het zo dat de meeste mensen meer dan één gedragspatroon hebben. Volgens de theorie van Marston (de bedenker van DiSC) zijn de verschillen gebaseerd op hoe wij de omgeving waarnemen, gunstig of ongunstig en de waarneming van jouzelf in deze omgeving, sterker dan de omgeving of niet.

De volgende keer meer over “Piet Precies”

Wil je meer weten over DiSC, effectiever leren samenwerken met verschillende type persoonlijkheden of over de testen? Kijk dan op www.firens.nl